The Observatory, Friern Barnet Road, N11

Posted by admin - April 28, 2015 - Current Trends, Inspiration, Showhomes

The Observatory is stunning collection of 36 private apartments offering spectacular views over North London and Alexandra Palace all finished to the highest standard and benefitting from private balconies and underground parking.

New i.d were commissioned to provide a stunning show apartment,  Allison Pidgeon senior designer was given the task of designing the show apartment and she said

“With spectacular views across to Alexander Palace and North London, the space is light and airy and demanded a unique scheme of elegant interiors which would emphasise the views and spacious living areas. Entering the reception from the hallway one is met with a light-filled and uplifting open-plan space, leading onto a curved balcony-terrace. I wanted to create a design which would mirror the curved aspects of the penthouse reception area and so designed a large curved sofa to fit around a circular rug, both of which I positioned in front of an elegant sideboard to provide a comfortable relaxation area, cleverly defined from the rest of the room.  I used a colour palette of taupe and white which was complimented with touches of elegant gold that are very much current.  A feature armchair and white gloss coffee table introduce contemporary edges.  Finally I included a circular based table lamp and a gold and mirrored fretwork occasional table, which she dressed simply with a potted faux white orchid”

Allison continues her appraisal of the interior “In the dining area, I continued the circular theme by using a large glass round dining table to reflect light and maximise space.  I dressed it elegantly for six diners with crisp white linen, and gold napkin rings in the shape of leaves.  White calla lilies in a vase make a sophisticated centrepiece.  The beautifully designed kitchen was minimally dressed with taupe and white accessories. For the Master Bedroom, I specified a surface-buttoned headboard to fit across behind both bedside tables. Behind this I used beautiful wallpaper with a gold glint to pick up the tones in the client’s furniture.  This was further picked up by the pattern in the full-length curtains and a feminine touch was added to the room with a white and silver rose cushion.  The rest of the room was dressed with crystal, white and gold ornaments and a tall faux orchid, all reflected beautifully in a mirror-fronted wardrobe.

The guest bedroom was dressed in a rich shade of coffee and cream to complement the client’s black furniture and dressed with white flowers and crystal accents.  As in the reception, full height ivory curtains created a sense of elegance and sophistication”.

For further information contact Daniel Caplan dcaplan@new-id.co.uk